Elbrus

INLEIDING

In september 2013 heb ik met Mountain Network de Westtop van de Elbrus (5.642m) vanuit de noordzijde beklommen.
ElbrusDe Elbrus is een vulkanische berg en met zijn 5642m hoogte de hoogste berg van de Kaukasus, Rusland én Europa! De Elbrus ligt in de Grote Kaukasus. De Kaukasus wordt doorgaans als de grens tussen Europa en Azië beschouwd. De Elbrus ligt zo’n 20 km ten noorden van de hoofdbergkam van de Kaukasus en behoort daarmee tot Europa. Ook in het Aziatische deel van de Kaukasus is er geen hogere berg dan de Elbrus. De berg heeft twee toppen waarvan de westerse top de hoogste is met 5642m en de oosterse top met 5621m. De meeste expedities naar de top van de Elbrus worden georganiseerd vanuit de relatief drukke zuidzijde van de berg waar vaak overnacht wordt in drukke tentenkampen en barakken. Wij beklommen, uiteindelijk met 8 van de 10 deelnemers, de west top de rustige(re) Noordzijde. Nadeel was wel dat dit betekende dat vanuit het hoog(s)te kamp op 3.800m nog ruim 1.800m op één dag omhoog geklommen en weer naar beneden gedaald moest worden.

Naast onze gidsen Vladimir en Roxana, was het vooral Serge Bulatov die heel veel werk en geregel (mn papierwerk bij politie) voor ons verzet heeft. Daarnaast zijn we de koks in basis en hoogtekamp erg dankbaar voor het vaak wel eenvoudige maar goede voedsel dat ons voorgezet is, vooral kok Vladimir in het hoogtekamp verdient een pluim! Wel moeten we zeggen dat we nu nooit meer rijstepap en boekweit meer willen eten.

VERSLAG

Woensdag 4 september 2013 (dag 1- Naar Rusland)
AeroflotVandaag vanuit AMS naar Moskou gevlogen. Samen met drie anderen uit de groep, de rest vloog op andere tijd of vanuit Duitsland. Maar om 19h was iedereen op de luchthaven in Moskou gearriveerd. Daarvanaf was het nog 2,5h filerijden naar het Hotel. Nadat de medewerkers van de receptie van het hotel anderhalf uur lang onze paspoorten en visa bestudeerd hadden, mochten we naar onze kamers.

Donderdag 5 september 2013 (dag 2 – Moskou)
Moskou - KathdraalVandaag met de metro een tour door Moskou gemaakt. Helaas regende het de hele dag pijpestelen, en de nimmer lachende Russen maakte het er ook niet beter op. De metrostations zijn erg mooi, maar boven de grond viel er weinig te genieten. Na bezoek Rodeplein, Kremlin, HardRock café en Kathedraal zijn we teruggekeerd naar het Hotel om daar na het diner op tijd te gaan slapen.

Vrijdag 6 september 2013 (dag 3 – naar Kislovodsk)
Elbrus MINIVANOm 5:30 vetrokken we naar de luchthaven. Het was nu maar een goed half uur rijden, daar we voor de files waren. En dus ruim op tijd voor inchecken en ontbijtje. Na een voorspoedige vlucht naar Mineralny Vody met taxibusje naar Kislovodsk gebracht. Met een zonnetje en 20 graden was het er prima toeven. En aangezien in dit deel van Rusland de lokale bevolking wel mag lachen, werden wij er ook een stuk vrolijker op. Na een heerlijke maaltijd in lokaal Georgisch restaurant nog genoten van een goede koffie met gebak bij Bon Pain. Ook omdat ze in deze broodjeszaak WiFi hadden en zo de laatste contacten met het thuisfront in Nederland mogelijk waren, voordat we de volgende dag naar de berg vertrokken.

Zaterdag 7 september 2013 (dag 4 – naar Basiskamp op 2650m)
Elbrus basiskampMet de minivans, ook wel mini-tanks genoemd, werden we naar het basiskamp vervoerd. Het eerste deel verliep snel, aangezien de onverharde weg steeds verder geasfalteerd wordt. Het laatste stuk was wel echt off road en konden de minivans in de lage gearing hun kracht laten zien. Na aankomst zijn we naar een nabijgelegen bron en waterval gelopen. En daar ook de lokale bevolking in hun thermale baden mogen aanschouwen.

Zondag 8 september 2013 (dag 5 – Acclimatisatietrek naar hoogtekamp op 3800m)
Onderweg naar hoogtekamp ElbrusVandaag een tocht van ruim vier uur omhoog naar het hoogtekamp en twee en een half uur weer naar beneden. Stijgijzers, gordels, voorraadje mueslirepen en extra laag (thermo)kleding kon zo alvast naar dit kamp gedragen worden. De wandeling naar het hoogtekamp was erg mooi, morgen mogen we ‘m weer maken 😉

Maandag 9 september 2013 (dag 6 – Naar hoogtekamp)
Bijna in hoogtekamp ElbrusVandaag opnieuw naar hoogtekamp. Nu met de rest van de bagage (dus ook slaapmatje, slaapzak enz.) mee naar boven. Wandeling verliep voorspoedig, behalve voor Marc. Hij had erg last van zijn been. In het hoogtekamp de plaatsen in de tent verdeeld: zes man sliepen beneden, de rest boven in de “zespersoonsstapelbedden”.
Aan het eind van de middag zijn we, bij harde wind, nog even naar 4000m gelopen. Vooral om alvast de stijgijzers te testen. Omdat in de harde wind je het ene moment niets zag en daarna het weer opklaarde, was dit tochtje een leuke ervaring.

Dinsdag 10 september 2013 (dag 7 – Acclimatisatietocht naar rotsen van Lenz op 4600m)
Elbrus - acclimatisatietocht naar rotsen van LenzVandaag, om nog meer aan de hoogte te wennen, een tocht naar de rotsen van Lenz. Op 4000m moesten we tot 4450m aan touw, dit omdat de gletsjer op dat stuk spleten bevat. Spleten die je door de sneeuw niet zag, en vooral volledig dichtgesneeuwd waren. Ook vandaag waaide het weer behoorlijk, en had ik het koud en zwaar. Op 4600m had ik het wel gezien, en zijn we afgedaald. Hopelijk zal de rustdag me goed doen en voel ik me op de topdag fitter.
Na deze tocht hebben Marc en Christiane besloten niet mee naar de top te gaan. Marc omdat zijn been niet wil, en Christiane iedere meter hoger meer last van haar buik kreeg. Super jammer en vervelend, maar bergbeklimmmen houdt ook in dat je soms moet kiezen niet te gaan. Moedig besluit, en als jullie dit lezen: die berg ligt er nog wel even hoor 😉

Woensdag 11 september 2013 (dag 8 – Rustdag)
Elbrus- rustdag in hoogtekampVandaag een rustdag in het hoogtekamp. En dus ook weinig gedaan: behalve alle lagen kleding alvast aandoen ter voorbereiding. En snel weer uit: want erg warm. Het weer was prima deze dag. Dus konden we lekker op de rotsen in het zonnetje zitten, en de schoenen nog even goed laten drogen voor de volgende dag.

Donderdag 12 september 2013 (dag 9 – Topdag naar 5.642m)
Elbrus - laatste stuk naar de topVandaag de dag: 0:00uur ontbijt, 1:00 vertrek. Dus de eerste uren in het donker gelopen. Het weer was goed: niet al te harde wind en temperatuur tussen de -5 en -12. Later stak de wind wel op en werd het gevoelsmatig een stuk kouder. Volgens de kenners -30 gevoelstemperatuur, ik hou het op een gevoel van -20 a -25. Om 6:00h, toen het licht werd bevonden we ons al 1000m hoger. Elbrus - top in zichtNa de bovenkant van de rotsen van Lenz, moesten we een behoorlijke traverse maken naar het zadel tussen de Oost en West top in. Gisteren dachten we dit ‘stukje op de kaart’ wel in 1,5 uur te kunnen afleggen, maar we hadden er toch wel zo’n 2,5 uur voor nodig. Vanaf het zadel was het nog 1,5 uur steil klimmen naar de Westtop. Uiteindelijk stonden we om 13h op de top. Het waaide er flink, maar het was verder wel prachtig weer. Na een kwartier topfoto’s maken, en genieten van het uitzicht begon de afdaling alweer. De meesten zaten er flink doorheen, zo ook ik. De hoogte en bivakmuts maakten ademhalen door de neus niet mogelijk, en mijn keel voelde als schuurpapier. En probeer dan maar eens mueslirepen weg te krijgen. Dus met veel te weinig gegeten (en gedronken) was de afdaling een loodzware opgave. Elbrus - op de top!!!!Maar na 5 uur dalen doemde het hoogtekamp uit de inmiddels binnengedreven mist op. Na een kop soep moe maar voldaan gaan slapen.

Vrijdag 13 september 2013 (dag 10)
Elbrus - weer naar basiskamp terug - nog even omkijkenNa een goede nachtrust: iedereen sliep het klokje rond, op weg terug naar het basiskamp. In ’n kleine drie uur, met volle bepakking, zijn we afgedaald naar het basiskamp. Daar was er bier, en mogelijkheid me heerlijk te wassen in het ijskoude water van het riviertje dat uit de bron even nabij het basiskamp ligt. Maar bij een graadje of 20 boven nul was dat geen probleem!

Zaterdag 14 september 2013 (dag 11)
Na de Elbrus in Kislovodsk - bier en vodkaRond 11 uur in de ochtend kwamen de minivans voorrijden om ons terug naar de bewoonde wereld te vervoeren. Terug in Kislovodsk eerst maar even een douche: erg lekker na een week niet douchen. Daarna bij Bon Pain, onder het genot van een cappuchino, contact met het thuisfront gezocht: er viel natuurlijk veel te melden via WhatsApp. Nadat het thuisfront weer gerustgesteld was, hebben we ons in het lokale feestgedruis gestort: Kislovodsk bestond immers 210 jaar en er was veel te doen op straat. En in het Georgische restaurant was er ook live muziek. Daar is het, onder het genot van vele glazen bier en flessen vodka, nog erg laat en gezellig geworden.

Zondag 15 september 2013 (dag 12)
Nog een lange reisdag van Kislovodsk naar Mineralny Vody naar Moskou naar Amsterdam naar huis, en dan weer thuis.

ACHTERAF
Terugkijken was het een zware maar ook erg mooie beklimming met een erg leuke groep. Wel beseffen we ons hoeveel geluk we gehad hebben met het weer. Een Belgische groep net voor ons en het tweede team van Mountain Network direct na ons hebben geen toppoging kunnen ondernemen vanwege het slechte weer en te veel verse sneeuw.

KAART
Hierbij een fototje van de route van de noordzijde.
Ebrus map - South

GPS
Om ‘gewicht’ te sparen was de GPS niet mee. Helaas dus geen tracklog van de route.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s