GR 20 – Noord

Inleiding
OLYMPUS DIGITAL CAMERA29 mei tot en met 8 juni 2014: vakantie van Hemelvaart t/m Pinksteren. Hemelvaart en Pinksteren vallen wel laat dit jaar (begin Juni)…eigenlijk wilde ik weer eens naar Schotland, maar de angst voor de midges later in dit, toch al warme, voorjaar doet me besluiten met mijn vrouw in te stemmen en mee te gaan naar Corsica. Daar liepen wij in 8 wandeldagen de GR20 Noord. Geen spijt van gehad: de GR20 is echt prachtig!
We zijn de GR20 halverwege in Vizzavona gestart en hebben de GR20-Nord noordwaarts gelopen naar Bonifatu (officieel loopt de GR 20 tot Calenzana, maar afsluiten in hotel in Bonifatu leek ons mooier).

Voorbereiding
Na lang twijfelen besloten we toch te gaan kamperen. We wisten ruim van te voren wanneer we gingen, dus reserveren van de hutten was zeker een optie geweest. Maar het slapen in een eigen tentje prefereerden we toch boven een slaapzaal; en we hoorden van iemand die vorig jaar veel last van bedwantsen gehad had. Een nacht sliepen we noodgedwongen toch binnen: zie dag 4 voor de verhalen over bedwantsen :(. Van te voren hebben wij de accommodaties via booking.com geboekt: eerste nacht in Ajaccio, tweede in Vizzavona en laatste nacht in Bonifatu. Ook hadden we de kampeerplaatsen bij de refuges gereserveerd (en daarmee alvast betaald), al zou ik dat laatste volgende keer niet weer doen (zie tips).

Wij zijn met de KLM en Air corsica (geboekt via budgetarair.nl voor EUR 240,- pp) naar Corsica gevlogen. Heen van Schiphol via Marseille naar Ajaccio, en terug vanaf Calvi via Nice naar Amsterdam). Transavia vliegt twee maal per week rechtstreeks op Ajaccio; maar omdat deze dagen ons niet uitkwamen en het nog duurder was ook, hebben wij voor de optie met overstap gekozen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe kaart van de GR20 was uitverkocht bij de Noorderzon in Arhem, maar de verkoper aldaar raadde ons het (helaas) Franstalige boekje TG067 A travers la montagne Corse, GR20 aan. Deze hebben we dan ook gekocht. Met de GPS track van CorsicaForHikers ingeladen op mijn GPS moest het lukken. Nou die GPS tracks waren niet nodig: de GR is overdreven goed aangegeven!

Ondanks dat je in iedere hut kunt avondeten en (zij het karig) ontbijten hebben wij toch voor 4 dagen avondeten en zeven maal ontbijt meegenomen. Om de rijen bij de gedeelde kookvoorzieningen te ontlopen namen we ons eigen brandertje mee. In onze paklijst kun je lezen wat we allemaal meenamen. De rijen bij kookvoorzieningen vielen overigens alles mee: maar wij waren er dan ook begin juni; in de zomer zal dit wel eens tegen kunnen vallen.

 

Linkjes
OLYMPUS DIGITAL CAMERA-Reserveren hut of kampeerplaats: http://www.parc-corse.org
-Cicerone gids over de GR20 kun je op google.books.com lezen
-Bus/trein op Corsica: www.corsicabus.org  en www.cf-corse.fr
-GPS tracks GR20 Corsica (en meer praktische info over de Corsica en de GR20: http://corsica.forhikers.com/gr20
-Bussen in Ajaccio: http://www.bus-tca.fr/ (incl. bus 8 vanaf vliegveld naar centrum)

 

TIPS (Need and nice to know 😉 )
OLYMPUS DIGITAL CAMERANa het lopen van de GR20 kan ik je deze (praktische)tips meegeven:
– Neem voldoende cash geld mee: pinnen kan nergens en ook met CreditCard kan nergens (zelfs niet in hotel in Bonifatu). Om ’n idee te geven de gemiddelde kosten pp zijn: hut 13 pn, camping 7 pn, diner 20, ontbijt 7, wijn 1.5, bier 7.
– Bij iedere hut is drinkwater beschikbaar. Onderweg af en toe een bron; maar ik zou gewoon per dag water meenemen wat je nodig hebt voor de wandeldag
– In Ajaccio hebben we alleen bij Mr Bricolage Campinggaz gevonden; niet in de supermarketen (daar alleen prikbusjes). De link op de CampingGaz site http://www.campingaz.com/storefinder/ geeft verouderde informatie. De Mr Bricolage in Ajaccio vind je op de kruising van Rue Md Mere/Marango; volg bodjes naar hotel Marengo dan kom je er langs. MAAR om aan campinggaz te komen kun je ook in je eerste accommodatie of eerste hut vragen of zij nog gebruikte blikjes over hebben die vorige reizigers over hadden en achterlieten omdat het toch niet mee mag in het vliegtuig. En lukt dit alles niet: in iedere hut hebben ze gedeelde kookvoorzieningen (enkele gaspitten binnen of overdekt buiten en wat ‘brakke’ pannen).
– De campings kun je reserveren en betalen via de site vooraf; maar ze houden geen plek voor je vrij. Dus heeft niet zo  veel zin (behalve dat je minder cash hoeft mee te nemen).
Adventure food (oa verkrijgbaar bij de bever) is erg lekker (ik geef toe: had dat niet verwacht maar echt veel beter dan Spaghetteria-meuk) . Maar als je ook eens in de hut eet, neem dan geen pasta mee. Want in de hut eet je nl. altijd pasta als hoofdgerecht.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Er ligt vaak nog veel sneeuw in (begin) juni. Zelfs in dit warme voorjaar (2014). Zonder stijgijzers bleek de Cirque de la Solitud niet mogelijk, zie verslag wandeldag 6. Meenemen dan dus (mits je ze hebt en vooral ervaring er mee hebt natuurlijk!
– Bij de Ciottulu di i Mori hut kun je tot de sneeuw daar en erboven weggesmolten is niet kamperen. Dus deze hut in juni reserveren: of beter bij Bergerie de Radule kamperen om bedwantsen te mijden. Let op: deze Bergerie kan nog gesloten zijn, maar er zijn wel mooie kampeerplaatsjes daar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA– Nergens op de GR20 tussen Vizzavona en Bonifatu hadden wij telefonisch bereik, zelfs in Haute Asco niet.
– Rotspennen (haringen) zijn geen overbodige luze in de harde rotsachtige grons o de campings.
– Op zondagen zijn alle winkels gesloten. Ook zijn taxi’s dan (net als in avonduren trouwens) twee maal zo duur.
– De meeste wandelaars volgen  nog altijd het boekje en lopen de GR20 van  Noord naar Zuid. Wij liepen dus van Zuid naar Noord: dit kan ook prima en de route is net zo goed gemarkeerd.
– EN LET OP: de GR20 is geen makkelijke wandeling zoals veel andere GRs dat wel zijn. Maar daarover lees je elders op internet genoeg.

 

HET VERSLAG
Reisdag 1-2 (29 en 30 mei 2014) – van Nederland naar Ajaccio en Vizzavona
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanaf Schiphol vlogen wij naar Marseille, waar we voor we het door hadden ‘buiten’ stonden. Dus moesten we opnieuw door de security check. Of de terugweg in Nice was dit niet anders: dus kennelijk gebruikelijk in Frankrijk dat je niet binnen de douane zone blijft. De vluchten verliepen soepel en we waren mooi op tijd om in Ajaccio de bus vanaf de luchthaven naar het centrum te pakken. In Ajaccio was het kennelijk, net als in Nederland,hemelvaartsdag en waren de meeste restaurants gesloten. Gelukkig waren er enkele wel open en konden we toch een hapje eten. We verbleven in hotel Kallisté, een prima hotel, prima ontbijt en vriendelijk personeel. De volgende dag hebben we in alle grote supermarkten in het centrum gekeken of ze CampingGaz verkochten: maar niet dus. Gelukkig verkocht Mr. Bricolage (zie de tips hierboven) het wel. Halverwege de middag namen we de trein naar Vizzavona. In Vizzavona verbleven we in Hotel U Castellu (001). Onze laatste nacht in luxe, totdat we in Bonifatu zullen aankomen.
Wandeldag 1 (zaterdag 31 mei 2014) – van Vizzavona naar refuge de L’Onda
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVroeg (6:30) vertrokken i.v.m. voorspeld onweer. Dus om 6:00 uur op en buiten ontbijt gemaakt op ons terras voor de hotelkamer. In 6,5 wandeluren (excl. pauzes) liepen we naar Refuge de Onda (002). De lucht rommelde al, toch hebben we nog net voor de regen ons tentje opgezet. Van 14 tot 17h regende het onophoudelijk en hebben we de tijd, met warme chocolademelk, in de centrale ruimte van de refuge doorgebracht.
Wandeldag 2 (zondag 1 juni 2014) – van refuge de L’Onda naar refuge de Petra Piana
OLYMPUS DIGITAL CAMERANa een prima en lange nacht slaap de volgende ochtend in het zonnetje rustig ontbeten. Nadat we tent opgebroken hadden en de paarden uit de kampeerwei verjaagd hadden (een andere kampeerder had het hek niet goed dichtgedaan) konden we weer op pad. Om 9:00 waren we als laatste van de camping weg. 5 wandeluren later waren we alweer bij de volgende refuge: Petra Piana (003). Toch was de tocht best zwaar: de eerste twee dagen met zware rugtas (zo’n 17,5kg) vielen erg tegen. Gelukkig werd het de dagen erna beter; ondanks zwaardere en langere wandeldagen zal het lichaam gewend zijn geraakt aan de inspanning (en was de tas iets lichter met minder eten erin).
Wandeldag 3 (maandag 2 juni 2014) – van refuge de Petra Piana naar refuge de Manganu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na een niet zo goed nacht waren we al weer vroeg op. We hadden die nacht vooral getwijfeld of de toch van vandaag wel te doen zou zijn: we waren gewaarschuwd voor veel sneeuw. Overigens was dit de enige nacht waarin het gevroren heeft. Dit zal ook aan de hoogte van de refuge (1900m) gelegen hebben. De tocht van deze dag ging inderdaad voor 75% over sneeuw, maar omdat het vooral traverseren was, viel de moeilijkheid mee. Al was ervaring met lopen over sneeuwvelden zeker nodig; vooral zwakke sneeuwbruggen vormden wel eens een gevaar. De uitzichten tijdens deze dag waren ontzettend mooi, dus achteraf waren we erg blij dat we de etappe gewoon gedaan hadden en niet voor een alternatief via het dal gekozen hadden. Na 5,5 uur arriveerden we bij refuge de Manganu (004). De tent opgezet en toen ging het echt hard regenen; na 2 uur schuilen in onze tent toch maar de centrale ruimte van de refuge opgezocht en aldaar gegeten. Maar niet voordat ik in de regen een geul gemaakt had om het water weg te laten lopen. Ons tentje stond nl in 5 cm water en onze slippers waren zelfs weggedreven.
Wandeldag 4 (dinsdag 3  juni 2014) – van refuge de Manganu naar refuge Ciottulu di i Mori
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVandaag de langste wandeldag. In 8 uur liepen we naar Refuge Ciottulu di u Mori (005). Onderweg een lange pauze gehouden waarbij we onze tent, matjes en regenkleding in zon lieten drogen. Om 16:45 waren we, inmiddels in de stromende regen, bij de refuge. Daar bleek de camping nog onder sneeuw en smeltwater te liggen en dus was kamperen geen optie. De slaapplaatsen binnen waren gereserveerd, dus zat er niets anders op dan of wachten op een vrije plek om 20h, of slapen in de keuken of anders door- of teruglopen. Dat laaste zagen we niet meer zitten dus wachtten we af. Gelukkig kwamen enkelen niet opdagen en konden we in het lager slapen….. Nou ja gelukkig..zonder dat we het toen doorhadden, hadden bedwantsen zich die nacht in onze slaapzak genesteld. Enkele beten vielen na deze nacht nog niet zo op. Maar de volgende nacht (toen we wel weer in tentje sliepen) zaten we wel onder, met name de benen. Met hulp van deet meerdere beten voorkomen en weer thuisgekomen de bedwantsen uitgeroeid door alles (ja echt alle spullen) in hete auto en daarna in vriezer te stoppen. Die beesten schijnen niet tegen lange blootstelling aan >45graden of meer dan een week in de vriezer te kunnen. Verder kunnen ze onder normale omstandigheden een jaar overleven zonder te bijten…dus we hopen met deze maatregelen er vanaf te zijn. Maar toch ook maar enkele van die ultrasone bedwantsenverjagers in de slaapkamer geïnstalleerd.  Verder was slapen in de hut ook geen pretje: gesnurk en om 5:00 staan de eersten op, en zonder rekening te houden met wie nog slaapt. Dus wie na deze verhalen toch nog de hut boven (eigen) tent prefereert: sterkte.
Wandeldag 5 (woensdag  4 juni 2014) – van refuge Ciottulu di i Mori naar refuge de Tighjettu
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVandaag door naar Refuge de Tighjettu (006). Een niet al te lange dag van 3,5 wandeluren. Het eerste deel van de route ging wel erg steil naar beneden: de wandelstokken op de tas en met de buik naar de berg toe afdalen dus. Een half uur voor de refuge kwamen we langs Bergerie d’a Vallone: deze bergerie zag er erg leuk uit en had mooie campingplaatsen. Wij liepen door naar de refuge, maar bij de bergerie overnachten is ook aan te raden. Gelukkig viel Tighjettu niet tegen. Een lauwe maar wel luxe douche, ruimte om kleding op te hangen na wasje en het belangrijkste: een super aardige huttenwaard! Wat we al vermoeden bleek waar: de etappe van morgen was zonder stijgijzers niet te doen. Na navraag bleek het steil sneeuw/ijs te zijn wat vanaf onze kant afgedaald moest worden. Erg jammer dat we nu de Cirque de la Solitud moesten missen, maar het is niet anders.
‘Wandel’dag 6 (donderdag 5 juni 2014) – van  refuge de Tighjettu naar refuge d’Ascu Stagnu
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanochtend op tijd opgestaan om in goed 2 uur naar het dorpje Calasima te lopen. Daar ging om 11uur de taxi/bus naar Ascu Stagnu (kosten EUR 35,-). De bus deed er met een tussenstop 3 uur over. In refuge Ascu Stagnu (007) was meer proviand dan in andere refuges te krijgen, niet zo raar aangezien auto’s er kunnen komen. We hebben aldaar ons avondeten gekocht en zelf klaargemaakt, al kun je ook in het naast gelegen restaurant dineren.
Wandeldag 7 (vrijdag 6 juni 2014) – van refuge d’Ascu Stagnu naar refuge de Carrozu
OLYMPUS DIGITAL CAMERAVandaag liepen we in 4 uur naar refuge de Carrozu (008). Een niet al te zware etappe; al was de afdaling over de sneeuw door een couloir nog wel even spannend. De kabels op de gladde rotsen hingen er voor de sier: maar als het regent kunnen deze wel nodig zijn. Bij Carozzu nog overwogen door te lopen naar de volgende hut: maar omdat dat toch 6 uur extra zou zijn hier toch maar vanaf gezien.
Wandeldag 8 (zaterdag 7 juni 2014) – van refuge de Carrozu naar Bonifatu
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is mogelijk om in 2 uur naar Bonifatu te lopen, maar wij vonden nog een leuke variant “Boucle de Candia”. De gele variant naar Bonifatu en dan vlak voor radier de Roncu linksaf de rood gemarkeerde route op. Deze extra ronde kostte ons 1,5 uur. Na 3,5 uur waren wij dus bij Auberge de la Foret (009) in Bonifatu. Hier hadden we een luxe hotelkamer gereserveerd en hebben we ’s avonds lekker van de kaart gegeten.
Reisdag 11 (zondag 8 juni 2014) – van Bonifatu  naar Nederland
OLYMPUS DIGITAL CAMERANa een basic ontbijt kwam de taxi ruim op tijd voorrijden zodat we zelfs voordat we in konden checken al op het luchthavenTJE van Calvi waren. Ook terug verliepen de vluchten soepel en op tijd en zo waren we, ondanks een half uur NS-vertraging nog voor 17h weer thuis.
Terugkijkend wil ik zeker nog eens terug om dan de gehele GR20 te lopen.

Paklijst
In deze PDF Paklijst GR20 corsica kun je zien wat ik allemaal meenam. Veel bespaaropties qua gewicht zag ik vooraf niet. Achteraf zou ik een lichtere slaapzak en regenbroek mee genomen hebben. Op de hardware valt te besparen door GPS, camera en m.n. minder reservebatterijen/accus mee te slepen. Thee onderweg was erg lekker, maar had ook achterwege gelaten kunnen worden; toch relatief zwaar zo’n thermosflesje. Een brander en gas waren niet noodzakelijk, maar zo was je wel onafhankelijk van de voorzieningen van de refuge en konden we lekker voor ons tentje koken. Laatste gewichtbespaaroptie is het eten: maar eigen ontbijt met granen is toch wel lekkerder en iedere keer pasta van de hut weet ik niet of ik daar zo blij van geworden was.

GPS log
OLYMPUS DIGITAL CAMERADe volledige tracklog kun je elders op internet vinden, bijvoorbeeld op http://corsica.forhikers.com/gr20. In mijn GPX bestand slechts de waypoints van de accommodaties: GR20 Nord refuges (opslaan als: GPX bestand)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s