Wandelen en klimmen in Zuid-Duitsland

Inleiding
Begin juli 2017 zijn we 1,5 week naar Zuid-Duitsland geweest. De eerste 4 nachten verbleven we op de camping in Pfronten (reserveren is niet nodig – er is altijd plaats). Zonder files/baustellen kun je hier vanuit Nederland in 7 uur al zijn. Een prima camping met schoon sanitair en een leuke terrasje met heerlijke huisgemaakte taart. Enige minpuntje waren de dazen en vele vliegen, maar daar was in de hele omgeving sprake van (niet alleen op de camping dus). Vanuit de camping hebben we enkele tochten gemaakt. De volgende 5 nachten verbleven een uur rijden verder, in een appartmentje in Grainau, aan de voet van de Zugspitze. Fam. Klotz was een prima gastgeber in hun bauerhoff. Puntje van aandacht is wel dat je iedere ochtend om 6 uur wakker wordt van de melkmachine, maar dat vonden wij geen probleem: immers waren we toch altijd al vroeg op pad om middag-warmte-onweer voor te zijn. De gemaakte tochten worden hieronder beschreven.

 

Aggenstein-Breitenberg
Datum: 6 juli 2017
Duur: 6:30uur
Afstand: 21km
Hoogtemeters: 1.300m op en af
Start- en eindpunt: Camping Pfronten
GPS-track: zie deze hyperlink om onze route te zien en GPX te downloaden

Op de website van Pfronten vind je diverse wandelingen, van makkelijk tot zwaar, zie https://www.pfronten.de/aktiv/tourenportal/. Waar ook voor iedere wandeling een kaartje en GPS-track te downloaden valt. Wij combineerden de Aggenstein en de Breitenberg tour, en liepen vanaf de Breitenberg door om via de Zwarte wand naar Pfronten af te dalen. Nabij de camping sloten we onze wandeling af met een ijsje op het terras onderaan de skilift. Al met al een mooie wandeling, en stevige inlooptocht voor ons.

 

Klettersteigen op de Tegelberg
Datum: 7 juli 2017
Duur: 5:00uur
Afstand: 8,75km
Hoogtemeters: 700m op en af
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Tegelberglift Schwangau
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Vandaag reden we op en neer naar Schwangau (half uurtje rijden) om daar de Tegelberg Klettersteig te doen. Details en topo van deze klettersteig kun je op Bergsteigen.com terugvinden. De aanloop naar de instap van de klettersteig was mooi en prima te doen. Na een uurtje kon gordel aan en klettersteigset gebruikt worden. De klettersteig zelf (max. niveau C) was goed te doen, maar wel veel klimwerk aan de kabel vereist. Eenmaal bovenaan gekomen een lunchpazue gehouden en besloten de nabijgelegen zwaardere Fingersteig klettersteig te laten voor wat ie was. We kozen ervoor om via de Gelbewand Klettersteig (niveau A) naar beneden te lopen. Weer beneden aangekomen hadden we een cola resp. weizenbier in de Biergarten wel verdiend vonden we.

 

Steile wandeling naar de Pilgerschrofen
Datum: 8 juli 2017
Duur: 6:15uur
Afstand: 12,81km
Hoogtemeters: 1.000m op en af
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Saulinghaus
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Vandaag reden we eerst naar Pflach (AT) om van daaruit via het Saulinghaus de Pilgerschrofen te beklimmen. Deze tocht kostte ons 3 uur. Vandaar wilden we oorspronkelijk de Apostelgraat gaat doen. Met klimgordel  al aan en helm al op ontdekten we dat de eerst passage al dusdanig lastig was dat we hier vanaf gezien hebben. (red: later in de vakantie hebben we geconcludeerd dat de we deze IIe-graads passage gemist moeten hebben, want de route die wij dachten te moeten gaan klimmen was veel lastiger dan dat.) We zijn toen dus omgedraaid om de zeer steile grashelling weer voorzichtig af te dalen en dezelfde weg terug te volgen naar de parking.

 

Eisenzeit
Datum: 10 juli 2017
Duur: 7:30uur
Afstand: 13,13km
Hoogtemeters: 2.150m op en 200m af
Startpunt: Parkeerplaats Eibsee
Eindpunt: Top Zugspitze
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Na een rustdag op zondag, waarop we ons van de camping in Pfronten naar onze gemoedelijke Ferienwonung in Grainau verplaatst hebben, stonden we maandag vroeg op. Om 04:15 om precies te zijn. De tour van deze dag was de voornaamste reden naar Zuid Duitsland af te reizen. Deze dag stond nl. in het teken van de Eisenzeit klim vanaf de Eibsee naar de top van de Zugspitze. De klim gaat via de noordwand van de Zugspitze en in de te overbruggen 2.000 hoogtemeters zijn klimmetjes tot bijna 4e graads te nemen (zie deze topo). Daarbij is de route nog nieuw (2016 geopend) en is de route niet altijd even makkelijk te vinden. Dit was voor ons aanleiding een gids in te huren. Via die-Bergfuehrer.de regelden we deze gids. Gezien het voorspelde onweer in de middag belde de gids ons daags van te voren om al om 5:00h te vertrekken. Overigens kun je de klim ook aanvangen van Riffelriss station, maar de eerste tandrad-trein omhoog komt daar ‘pas’ om 8:30 aan. Ook meldde de gids, Sepp heette hij trouwens, dat er nog een gids meekwam. Deze tweede gids was ook zeer ervaren, maar kende de route nog niet. Dit betekende dus dat we de volgende dag in twee touwgroepen van 2 personen klommen, dus lekker snel konden “gaan”.

De Eisenzeit voert je omhoog langs de overblijfselen van de in de jaren 20 aangelegde tunnel voor de tandradtrein. De trein die je vanaf de Eibsee via het Riffelriss tot station SonnAlpin (200m onder de top van de Zugspitze) brengt. Vanaf het Riffelriss gaat het spoor de berg in en komt er 4,5km en ruim 1.000 hoogtemeters later weer uit. Omdat dit jaar (2017) het snellere alternatief van de gondel buiten bedrijf was, werden we na de klim ook gedwongen met dit treintje weer naar beneden te gaan. Duurt wel een stuk langer, maar maakt het verhaal natuurlijk wel compleet.

Als gezegd startten we vroeg, en even voor 5uur startte onze wandeling omhoog. Vanaf de Eibsee (op bijna 1.000m) liepen we in stevig wandeltempo over steegs stijgende paden omhoog, maar nergens was het erg steil dus konden we ook gezellig met de gidsen nader kennismaken. Al voor 7:00uur waren we bij de Sprengseilbahn op bijna 1.900m. Hier ging na een korte pauze de klimgordel aan en werd het eerste deel veelal aan ‘lopende zekering’ afgelegd. De Bruchige Wandstelle (8m, 4-) was prima te doen, en ook de gammele Harakiriladder werd zonder problemen beklommen. In dit stuk van de route troffen we veel achterblijfselen van de bouw van de tunnel aan. Vooral veel kabels waaraan de arbeiders destijds werkten diende nu voor ons als zekerpunt. Na 1,5h klimmen eindigde dit deel van de route bij de tunnelvensters. In deze vensters verbleven de arbeiders destijds (en sliepen daar dus ook). Moet geen pretje geweest zijn, maar hiermee was de tunnel wel in 19 maanden gerealiseerd. Bij het vierde tunnelvenster is een mooi plateau waar we pauze hielden. Hier ook een mooie optie voor een bivak (voor wie de klim over 2 dagen wil spreiden). En mocht je hier ooit komen, doe je behoefte dan 1 tunnelvenster eerder om dit plekje schoon te houden.

Na een korte pauze vervolgden wij om 9:45 onze klim weer. In dit volgende stuk weer enkele stukken aan lopende zekering (1tot2) maar ook een zevental klimstukken (2tot3+) waar de gidsen voorklommen en wij hen na kwamen. De laatste touwlengte (3) is de pittigste, maar dat kan ook komen omdat mijn gids vanaf de instap linksom i.p.v. rechtsom klom. Daarnaast vond ik het steile morenenveld het lastigst. Onderschat het niet om je hierin voort te bewegen en om de juiste route naar vervolg van de klimroute te vinden. De gids beaamde dit ook, en dat hij iedere keer weer een andere route in dit deel nam, maar de beste nog niet gevonden had. Helaas kwamen de wolken en mist binnendrijven, en waren de mooie uitzichten passé. Om 11:00 zat het rotsklimdeel erop, en bevonden wij ons op de graat. Vanaf deze graat kun je richting de top van de Zugspitze, maar omdat deze veel steenslag geeft (op de onderliggende klettersteig van de Höllentalroute) mag er niet zo verder geklommen worden. Je daalt af via 2 abseils van 25m, maar aangezien wij 2 touwen konden verbinden konden wij de abseil in 1 keer doen.

Na de abseil kom je uit op de klettersteig van de Höllentalroute die je in een half uur naar de top leidt. Maar reken voor dit deel een uur. Rustig aan doen kan geen kwaad na de lange klim, en in ons geval werden we daar ook toe gedwongen door langzame klimmers voor ons in deze klettersteig. Maar om 12:30 stonden we op de top van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. In 2008 waren we hier ook al eens op het topplateau. Toen vanaf Oostenrijkse kant via Gatterl en Knorrhutte beklommen, maar deze route was toch stuk mooier (en vooral uitdagender). Na een welverdiende weizenbier daalden we met tandradtrein af naar de Eibsee.

 

Grainau-Eibsee
Op dinsdag en donderdag deden we het rustig aan, en liepen we naar de Eibsee. En op dinsdag zelfs eromheen. De wandelingen zouden ook gecombineerd kunnen worden, en daarom onder dit kopje samengevoegd.

Datum: 11 juli 2017
Duur: 3:15uur
Afstand: 16,25km
Hoogtemeters: 300m op en 200m af
Startpunt: FeWo Klotz in Grainau
Eindpunt: Parkeerplaats Eibsee
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden
Deze wandeling liep vanaf Grainau via de Panoramaweg naar de Eibsee. Daar hebben we een rondje om de Eibsee gelopen en de wandeling in de Biergarten bij de Eibsee afgesloten. Omdat de wolken er toen inmiddels erg dreigend uitzagen besloten we het treintje terug naar Hammersbach te nemen en vanaf dat station terug naar onze FeWo te lopen.

Datum: 13 juli 2017
Duur: 2:30uur
Afstand: 11,7km
Hoogtemeters: 500m op en af
Startpunt en Eindpunt: FeWo Klotz in Grainau
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden
Vandaag stond oorspronkelijk de Jubilaumsgrat op het programma. Maar door het slechte weer werden we vanochtend gedwongen met de tandradtrein terug naar het dal te keren. ’s middags klaarde het op en hebben we nog deze korte wandeling gemaakt. We zijn via Grainau, de Rosensee en Badensee naar de Eibsee gelopen. Terug liepen we via de höhenweg.

 

Höllental
Datum: 12 juli 2017
Duur: 7:00uur
Afstand: 17,3km
Hoogtemeters: 2.300m op
Startpunt: FeWo Klotz in Grainau
Eindpunt: Zugspitze
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

De meesten starten deze tocht al vroeg (voor vijven), maar wij vonden dat we ook wel iets later mochten starten, zeker nu er eindelijk een dag geen onweer en regen pas voor laat in de middag/begin van de avond voorspeld werd. Even voor zes uur werden we wakker van de melkmachine op onze Bauerhoff en konden we na een stevig ontbijt aan de wandel. De route liep rustig omhoog en na een klein uur waren we bij de Hollentalklammeingangshütte. Hier die je toegang tot de klam te betalen; in ons geval maar 1 EUR als lid van een AlpenVerein. De klam is erg mooi, maar het is wel aan te raden een regenjasje aan te doen met al het neerdalende water. Mocht je de klam willen mijden, dit kan: omlopen kost je 15tot30min extra.

Even na het einde van de klam is er de Höllentalangerhütte. Een prima plaats voor (toilet)pauze. Om 8:30 vertrokken wij daar weer, om een uur later de eerste – simpele – klettersteig tegen te komen. Na de klettersteig nog een stukje klauteren (1-)  en dan nog een goed uur naar de onderkant van de gletsjer. Hier aangekomen namen we een pauze en sloegen we gade hoe een groep van 5 veel moeite had het iets steilere middenstuk van de gletsjer over te komen. Onze conclusie was: aangelijnd aan touw is niet nodig, maar wel de stijgijzer onderdoen. Een juiste conclusie: de (enkele) spleten waren duidelijk zichtbaar, en het steilere stuk was zo heel makkelijk op te lopen. Dus in no-time hadden wij het gletsjer stuk gehad, en kon de pittige instap naar de klettersteig genomen worden.

De klettersteig, waarvan we het laatste stuk dus eergisteren ook al gedaan hadden (zie verslag Eisenzeit), was alleen het eerste stukje pittig (recht omhoog), maar daarna prima te doen. Dit deel kostte ons zo’n 1,5 uur. Waarbij het laatste stuk weer enige stau ontstond t.g.v. langzame klimmers (die dus al om 4:30 vertrokken waren). Maar het was goed weer (wel mistig, maar droog) en we hadden geen haast. Om 14:00h stonden we weer op de top van de Zugspitze. Daarna zijn we naar het Munchnerhaus, hut op de top van de Zugspitze, gegaan voor een drankje. En daar zijn we de nacht ook gebleven, omdat we de volgende dag de Jubilaumsgraat wilden doen. Maar helaas bleek het de volgende ochtend pijpenstelen te regenen en zijn we toen alsnog met de tandradtrein afgedaald. Mocht je zelf eens overwegen in t Munchnerhaus te overnachten, reserveer dan tijdig ivm zeer beperkte capaciteit. En houd er rekening dat voorzieningen zeer beperkt/Spartaans zijn en ook de huttenwaarden niet de meest klantvriendelijke mensen (understatement) zijn.

 

 

Het vervolg
Omdat we ’t klimvirus te pakken hadden, besloten snel na bovenstaande vakantie nog dezelfde zomer een soort van alpine klimcursus te willen doen. Gezien deze last-minute beslissing was het boeken/vinden van zo’n cursus niet makkelijk. Maar via die-bergfuhrer, waarmee we dus ook de Eisenzeit beklommen, lukte dit wel. Helaas heeft de cursus t.g.v. slechte weer maar één van de drie geplande dagen doorgang gevonden. Maar de dagen erna knapte het weer op en hebben we onderstaande tochten kunnen maken. Op tussenliggende, niet beschreven dagen, hebben we ons vermaakt met klimmen rondom de Alpspitze: hier vind je vele klimtuinen van allerlei niveau. We verbleven weer in Grainau, net als eerder deze zomer in bij Ferienwonung Klotz.

Soldatenweg Predigtstuhl
Datum: 21 augustus 2017
Duur: 4:00uur lopen, 3:30uur klimmen
Afstand: 13,4km
Hoogtemeters: 2.300m op
Startpunt en eindpunt: Parkeerplaats Mittenwald
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Op tijd reden we richting Mittenwald. We waren toch niet de eerste wandelaar/klimmer die op de parkeerplaats arriveerde. De parkeerplaats vind je trouwens door vanaf de grote weg afslag Mittenwald-Karwendelbahn te nemen, einde afslag rechts en weer rechts onder de grote weg door. Om stipt 8 uur ving onze wandeling richting Dammkarhütte aan. Vanaf deze hut was het nog een kwartiertje naar de instap van de route, de instap die net iets lager ligt dan je volgens beschrijving en plaatjes zou vermoeden. Na een korte pauze en klimuitrusting aantrekken cq op orde brengen vingen we om 10:30 met de eerste touwlengte aan. De route was uitdagend, maar goed behaakt (met oude en nieuwe haken) en overtrof nergens vierde graads. Zie hier de topo. Wel was het ondanks relatief korte touwlengtes soms lastig elkaar nog de touwcommando’s door te geven (lees: schreeuwen). Die ochtend waren wij de enigen in de route en toen we terug liepen zat er inmiddels 1 andere klimduo in de route. Even na 14h waren we uitgeklommen en bij het topkruis aangekomen. Hier keken we tevreden terug op onze eerste zelfstandige klimtour. En na een lange pauze waarin we van het uitzicht genoten, liepen we via een andere route (stukje om) terug naar de parkeerplaats, waar we om 17:00 uur weer bij onze auto terugkeerden.

Schutzensteig
Datum: 23 augustus 2017
Duur: 9:45uur
Afstand: 33,2km
Hoogtemeters: 1.300m op 2.200m af
Startpunt: Onderkant Hochalmlift
Eindpunt: Parkeerplaats Alpspitzbahn
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Vandaag een lange tocht gepland. Op de kaart zagen we de ‘oude’ Schutzensteig vanuit het Rheintal omhoog richting Alpspitze gebied. Wij kozen ervoor deze af te dalen, en dus om 8:00h de eerste lift (Alpspitzbahn) omhoog te nemen, daarnaa weer stukje met de Hochalmbahn naar beneden waar we zo rond 8:30 met onze wandeling konden beginnen. De route liep eerst over de Bernadiensteig, toen we deze verlieten om de pas waar de Schutzensteig op uitkomt te bereiken, bleek al snel dat niet alle paden op de kaart nog bestonden. Dus 200 hoogtemeters op en af teveel gemaakt te hebben liep we nog even door over de Bernadiensteig totdat een bordje de Stuibenhuut aangaf. Dit was wel de juiste afslag, al was het pas na de hut niet/nauwelijks meer zichtbaar. Gelukkig bereiken we de pas na goed padzoekwerk rond het middaguur. De Schutzensteig daalde in het eerst stuk steil af, en was trittsicherheid een absolute must. Maar daarna bleef dit pad lang langs dezelfde hoogtelijnen glooien. Of de kaart lijkt het dat je moet dalen, maar als je goed kijkt zie je dat de bergen/graat evenwijzig aan het pad stijgen. Gelukkig is het pad zeer goed gemarkeerd. Het kostte ons ruim 2,5 uur totdat we helemaal tot in het prachtige Rheintal afgedaald waren. Hier hielden we een pauze in de Rheintalangerhut. Vanaf deze hut terug naar de parkeerplaats van de Alpspitzbahn was het nog bijna 4 uur lopen tot we weer bij de auto waren. Al met al een zeer lange dag dus. Maar ondanks de vermoeidheid zeker de moeite waard: het Rheintal is prachtig en de Schutzensteig een aanrader voor de ervaren en trittsichere bergwandelaar.

Karwendelklettersteig en Mittenwalderhöhenweg
Datum: 25 augustus 2017
Duur: 6:00uur
Afstand: 12,7km
Hoogtemeters: 600m op;  1.900m af
Startpunt: Bovenkant Karwendelbahn
Eindpunt: Parkeerplaats Karwendelbahn
GPS-track: zie deze hyperlink om route zien en GPX te downloaden

Vandaag reden we weer op tijd richting Mittenwald. Naar de Karwendelbahn, om daar de eerste lift om 8:30 omhoog te nemen. TIP wees op tijd omdat je bij kopen kaartje lift ook parkeerkaartje moet kopen en je dan aan kunt sluiten in de rij van de lift. Wij sloten om 8:20 aan, en konden nog net mee. De mensen achter ons moesten op de volgende gondel wachten. Boven aangekomen startten wij rond 9:00h met de Karwendelklettersteig. Verrassend was wel dat iedereen uit de lift doorliep naar de Hohenweg-klettersteig en deze mooie maar wel lastigere klim oversloeg. Lekker rustig dus, en met niveau C een leuke maar prima uit te voeren uitdaging. Een uur later startten wij ook met de Hohenweg. Deze klettersteig is nergens lastig, maar klettersteigset en helm zijn zeer aan te raden (eigenlijk een must, al waren er personen die het zonder deden – en zich krampachtig aan de staalkabel vasthielden.). De Höhenweg biedt prachtige uitzichten, maar is wel populair. Wij hebben nodig klimmer die in dezelfde lift omhoog gingen ingehaald. Wij deden de tour in de boekjestijd van 2,5uur, dus de ingehaalde waren beduidend langzamer (of genoten nog langer van het uitzicht). De topo kun je hier op bergsteigen.com terugvinden. De klimtocht eindigt op de Brunnsteinanger. Via de Brunnsteinhütte daalden wij af naar Mittenwald Hoffeld, vanwaar het nog een half uur vlak lopen naar de parkeerplaats onderaan de lift was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s