Inleiding
Deze zomer (2018) geen (zware) Alpentochten en beklimmingen t.g.v. een knieblessure. Gelukkig kan ik wel korte vlakke wandelingen maken en stukken fietsen. Met het prachtige weer in juli kozen we eerst voor een midweek op Schiermonnikoog. En omdat het mooi bleef, en zelfs te warm in het binnenland, verkozen we de 1,5 week erna ook op de Waddeneilanden te verblijven. Naar respectievelijk Texel en Vlieland. Hiermee hebben mijn vrouw en ik alle Nederlandse Waddeneilanden ook direct samen bezocht ;). Eerder bezoek aan Terschelling in 2015 is ook op dit weblog beschreven trouwens.
Texel
Maar 20 minuutjes varen vanaf Den Helder en je bent op het grootste Waddeneiland. Verkeer vanaf de veerboot wordt nog door verkeerslichten verdeeld, maar dan heb je ook direct het enige verkeerslicht van het eiland gehad (denk (en hoop) ik). Wij hadden camping De Hoge Kamp tussen Den Hoorn en Den Burg in gelegen gereserveerd. Geen spijt van gehad! Prima faciliteiten, gemoedelijke gasten en een winkeltje met streekproducten die nagenoeg altijd open is en een blokhut met koelvriescombi en waterkoker voor algemeen gebruik.. De eerste dagen, in de tweede week van juli, was het nog erg rustig. Bij vertrek op zaterdag waren de meeste plekken inmiddels wel bezet.
We hadden onze auto, grote tent en fietsen mee. Dus vanaf de camping hebben we diverse fietstochten gemaakt, en deze afgewisseld met diverse wandelingen. De gemaakte wandelingen beschrijf ik hieronder. Het was nog net geen vakantie (alleen regio Zuid had al vrij), dus het was nog relatief rustig op Texel. Op de fietspaden in de Dennen en langs de Slufterwas het wel drukker. Maar als je je fiets parkeerde en een stukje ging wandelen zag je bijna niemand meer (het blijft een fietseiland natuurlijk 😉 ). Alleen op de Slufter was het ook erg druk met andere mensen die een stukje gingen wandelen. Dus daar zijn we niet lang gebleven.
AANRADERS: bezoek de Texelse brouwerij (rondleiding reserveren!), neem een kijkje in het Schapenmuseum (gratis, gelegen achter Kaasboerderij de Wezenspyk), ga een keer eten in Den Hoorn in Inn de Knip (wel reserveren), wandel zeker rond de Horsmeertjes, eet vis in Oudeschild en voor de oorlogsgeschiedenis van Texel kun je het Oorlogsmuseum op het vliegveld bezoeken.
Wandelingen
Voor de wandelingen hebben we gebruik gemaakt van de Kaart van VV Texel – editie 2017 (1:40.000), gekocht op de boot. Het volgende plaatje uit Basecamp toot de door ons gelopen wandelroutes:
1. De Hors en de Geul
Afstand: 13,5 km
Begin en eindpunt: Parkeerplaats bij de Horsmeertjes
Met de fiets gingen we eerst naar de parkeerplaats, en vanaf daar zijn we gaan wandelen. Eerst liepen we noordelijk langs de meertjes en via de Kreeftepolder richting het strand, tot aan de strandtent bij paal 10. Na een heerlijke cappuccino bij de leuke tent liepen we verder. Helaas waren de paden door De Geul afgesloten i.v.m. het broedseizoen. Zodoende liepen we via de Bunker en Loosmansduinen terug naar het begin. Hier besloten we ook nog even ee rondje om het andere Horsmeertje te maken; omdat het zo mooi en lekker rustig is daar.
Via de volgende link kun je de gelopen route in gpx downloaden (rechter muisklik, opslaan als .gpx): De Hors en De Geul
2. Wezenspeyk en Schapenmuseum
Afstand: 4 km
Begin en eindpunt: Camping De Hoge Kamp
Omdat het deze ochtend niet al te mooi weer was, en vooral omdat we die middag een bezoek aan de plaatselijke brouwerij met rondleiding gepland hadden gingen we in de ochtend voor een korte wandeling. Deze wandeling liep vanaf de camping langs de Hoonderweg. Na een liepen we over het dijkje door de polder tot aan de oversteek van de sloot. Hiervoor was een heel mooi en leuk trekpontje aangelegd. Dan de landweg tussen de weilanden volgen, en in de schapenboet die daar staat is een erg interessant en leuk Schapenmuseum ingericht. Je hebt het zo gezien, maar toch een must see als je op Texel bent. Vanaf de boet liepen we langs het terrein van Kaasboerderij Wezenspeyk. Langs dit pad stonden allerlei draaipaaltje met hierop wetenswaardigheden over Texel en over de schapen. In het kaascafé name we nog een kopje koffie met Hoornse ring, om vervolgens weer naar de camping terug te lopen.
Via de volgende link kun je de gelopen route in gpx downloaden (rechter muisklik, opslaan als .gpx): Wezenspyk
3. Bleekersvallei en Bleekerij
Afstand: 5,5 km
Begin en eindpunt: Nabij fietspad waar wandelroute deze kruist
Met de fiets over de mooie fietspaden door De Dennen. Daar zetten we onze fietsen neer op de locatie waar de wandelroute het fietspad kruist. We liepen eerst door de duingebied De Bleekersvallei en staken door naar de rondwandeling rondom de Bleekerij. Bij elkaar een leuke rondwandeling van ruim 5 km, waarin we dus twee gemarkeerde wandelingen combineerden.
Via de volgende link kun je de gelopen route in gpx downloaden (rechter muisklik, opslaan als .gpx): Bleerkersvallei
4. Bollekamer en Rozenvlak
Afstand: 6,6 km
Begin en eindpunt: Parkeerplaats voor fietsen nabij fietsknooppunt 11
Deze wandeling combineert twee rondwandelingen door het duingebied. Op de kaart zie je het niet direct, maar bij het bord bij de start van de route was al duidelijk dat deze rondwandelingen aan elkaar verbonden zaten. Het was erg mooi en ook lekker rustig wandelen door de duinen.
Via de volgende link kun je de gelopen route in gpx downloaden (rechter muisklik, opslaan als .gpx): Rozenvlak_Bollekamer
5. Het Geheimwandeling
Afstand: 2,5 km
Begin en eindpunt: Ockesnol
Vandaag nog een kleine wandeling voordat we over gingen naar Vlieland (zie andere weblog hierover). De wandeling was een leuke, maar wel korte, afsluiter van onze dagen op Texel. Maar zeker de moeite waard om te doen. En met weer het voordeel dat het erg rustig is om op dit deel van Texel te wandelen.
Via de volgende link kun je de gelopen route in gpx downloaden (rechter muisklik, opslaan als .gpx): Geheimwandeling