Lee trail en deel Eisleck trail

Inleiding
20190628_160123In 2015 liepen we al een groot deel van de Eislecktrail. Later in dat jaar werd aan de Eislecktrail nog een stuk in Luxemburg toegevoegd. Tussen Ettelbruck en Kautenbach (is begin/eind van Eislecktrail) werd een gemarkeerde route van 53km toegevoegd: de Leetrail. Op de sites van deze routes kun je de gps-track ook vinden, al heb je die niet of nauwelijks nodig, want de route is zeer goed gemarkeerd.
Alnu, in 2019, liepen wij in vier dagen,waarvan 2 korte(re) dagen, het grootste deel van de Leetrail en het stuk van Kautenback naar Troisvierges van de Eislecktrail. Dit stuk hadden we in 2015 (zie elders op dit weblog) immers nog niet gedaan.
Voor het plannen van deze tocht maakte ik vooral gebruik van de informatie op http://www.trekkigs.be.

Dag 1
20190629_153917Datum: 28juni2019
Startpunt: Station Michelau
Eindpunt: Camping du Nord, Goebelsmuhle
Afstand: 18km
Duur: 4:30h (excl pauzes)
Route: Leetrail
We reden met de auto naar Troisvierges, waar we de auto op het grote en gratis parkeerterrein bij het station neerzette. Vandaar pakten we de trein naar Michelau, vanwaar we gestart zijn met wandelen. Het eerste stuk van de Leetrail (van Ettelbruck naar Michelau) hebben we dus geskipt. Enerzijds omdat dit minder mooi leek, anderzijds omdat we anders de eerste dag wel erg veel moesten lopen. Immers was het al na 15h toen we startten met lopen. Overigens is reizen met de trein in Luxemburg erg goedkoop (2 EUR voor een kaarte dat 2 uur geldig is, 4 EUR voor een dagkaart), en de treinen zijn uitermate luxe en goed geaircoëd.
Het lopen viel nog wel wat tegen, want de heuvels waren behoorlijk stijl en de zware rugzak waren we ook nog niet aan gewend. De temperatuur was net geen dertig graden. Dat was nog te doen, zeker eind van de middag waar de zon al wat lager staat en je veel in de schaduw kunt lopen. Maar de prachtige omgeving vergoedde veel. Onderweg kochtten we nog een ijsje bij de camping in Bourscheid bij een ietwat sjagereinige uitbater. Maar wat kon ons dat deren. Het gaf ons genoeg energie om door te lopen naar de volgende camping, waar we tegen 20h arriveerden. Een prima en goedkope camping met zeer vriendelijke Nederlandse eigenaren.

Dag 2
Datum: 29juni201920190629_113838
Startpunt: Camping du Nord, Goebelsmuhle
Eindpunt: Camping Kautenbach, Kautenbach
Afstand: 23km
Duur: 6:30h (excl pauzes)
Route: Leetrail
Deze ochtend deden we rustig aan. Ons tentje stond in de schaduw, dus uitslapen (deden we maar tot 7:30 hoor) was ook mogelijk. Maar toen de zon doorkwam werd het al warm. Wel fijn om de tent mooi droog in te pakken. Tegen 10h gingen we op pad. De eerste 10 km waren weer behoorlijk steil op en af, en gingen daarom traag. Ook werd het steeds warmer. Bijna drie uur hadden we nodig voor deze eerste 10 km. We hadden het erg zwaar, en benoemden het daarom een goede fysieke en mentale training voor de komende zomervakantie in de alpen. Later op de dag werd het nog warmer, en in het deel dat recentelijk door bosbrand aangetast was liep de temperatuur op tot 39 graden. Onderweg geen horeca of campings, zoals verwacht…en verwachting kwam dus ook uit helaas. Na Kautenbach, alwaar de Leetrail eindigde en overgaat op de Eislecktrail, was het nog 5 km naar de camping. Maar even na Kautenbach was de route afgesloten door werkzaamheden. Keuze was links- of rechtsom een alternatief zoeken, want dat was niet aangegeven natuurlijk. Linksom leek meest logisch om weer snelst op de route te komen, maar rechtom stond aan de weg een bordje naar de camping met “700m” erop. Door die te nemen waren we 4km eerder, via de weg dus, even na 17h bij de camping. Aldaar dronken we op het terras een cola en besloten daar in het restaurant te eten en ook maar te blijven. Het was zwaar genoeg geweest vandaag. En we werden ook vriendelijk geholpen door Nederlandse bediening, ondanks onze bezweette outfit.

Dag 3
Datum: 30juni201920190629_133939
Startpunt: Camping Kautenbach, Kautenbach
Eindpunt: Camping Woltzdal, Maulusmuhle
Afstand: 29km
Duur: 7:30 (excl pauzes)
Route: Eislecktrail
Na weer een relaxe en zonnige ochtend met goed opgedroogde tent gingen we tegen tien uur weer op pad. De route was nog altijd prachtig, en de heuvels op en af waren beduidend minder stijl. En ook omdat we inmiddels ingelopen waren en gewent aan de rugzak, ging het vandaag een stuk voorspoediger. Maximale temperatuur was ‘maar’ 35 graden op mijn thermometer vandaag. Dus toen we even na 16h al in Clervaux aankwamen, vonden we het wel wat vroeg om de camping daar te gaan zoeken. Helaas was barretje langs de route op zondag gesloten en bleek hotel St.-Hubert er tegenover niet meer operationeel te zijn. Dus maar door naar het station van Clervaux (ruim een km verderop). Ook daar was geen horeca (hotel ertegenover was tot medio juli dicht ?!), maar gelukkig konden we onze waterflessen op het toilet op het station vullen. En de 1/2l cola voor maar 1,20EUR uit de automaat smaakte prima!
We liepen door naar Maulesmuhle, daar verlieten we even na een militaire ereplaats (delen van neergestort vliegtuig liggen er nog) de route. We volgende het pad naar beneden, onderaan rechtsaf de weg volgen lang niet meer operationele station van Maulusmuhle, en dan even verderop (2 keer spoor oversteken) ligt een leuke camping verscholen tussen de bomen aan het riviertje. Weer gerund door Nederlandse eigenaren, die ons zeer vriendelijk ontvingen en tipten voor een mooi plekje aan het water.

Dag 4
Datum: 1juli201920190630_180549
Startpunt: Camping Woltzdal, Maulusmuhle
Eindpunt: Station Troisvierges
Afstand: 8km
Duur: 2uur (excl pauzes)
Route: Eislecktrail
Deze ochtend rommelde de lucht en spetterde het een beetje. De buidenradar gaf aan dat er een behoorlijk bui aankwam tussen 7:45 en 8:30, dus we pakten alles snel op, en verplaatsten het naar de centrale ruimte bij het wasgebouw. Maar de lucht het brak open, en geen regen. Dus konden we mooi de tent weer drogen en rustig op het bankje aldaar ontbijten. Toen we rond half tien alles ingepakt hadden en wilden gaan, begon het toch nog even hard te regenen. Maar gelukkig duurde dat maar vijf minuten. Dus maar even gewacht. Na eerst dezelfde 900m terug naar de Eislecktrail gepakt te hebben, pakten we deze weer op richting Troisvierges. Was toch nog bijna twee uur lopen vandaag. Maar met een flink gedaalde temperatuur, van goed 20 graden nog maar, was dit prima te doen. Op de camping van Troisvierges verlieten we Eislecktrail. Je loopt dan over de camping en langs het spoor richting station (is nog zo’n 1,5 km).

Al met al een prachtige tocht. Wel pittig, zeker met zware rugtas en temperaturen boven de dertig graden. Aanrader om te doen, en ook logistiek erg makkelijk en flexibel. Diverse campings, en ook geregeld de optie om de trein te pakken (als je dat wilt of nodig zou zijn). De treinstations komt je meestal langs (of op max 500m van de route).

 

One thought on “Lee trail en deel Eisleck trail

  1. Pingback: Twee trektochten vanuit Houffalize (GR57 en Eislecktrail) – Wandel Weblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s