Luxe wandelen in de Elzas

Eind augustus 2021 boekten we last-minute een wandelreis naar de Elzas. Dit deden de lokale operator Horizons d’Alsace. Zes overnachtingen in verschillende hotels met iedere dag een mooie wandeling terwijl onze bagage vervoerd werd. De hotels waren erg mooi, en beschikten naast een goed restaurant vaak ook over een zwembad en/of sauna/spa. Dus het was heerlijk relaxen na de wandeling. De wandelingen gingen veel door bossen en in begin en op het eind, in de lagere delen, ook door wijngaarden. We kregen er een IGN3718OT kaart bij, waarop de wandelingen gehighlight waren alsmede een beschrijving van de wandeling erbij. De aangegeven wandelduur van meestal 4 of 6 uur was voor ons wat ruim, en daarom verlengden wij de wandeling iedere dag iets of iets meer. In deze blog zal ik iets meer over de gemaakte wandelingen, dorpjes en omgeving schrijven. Over de bezochte wijndomeinen, ja dat moet natuurlijk ook, verwijs ik je graag naar mijn wijnweblog.

We kwamen aan op zondag aan in Kientzheim, en verbleven in het mooie hotel l’Abbaye d’Alspach. Deze avond was geen diner inclusief, en het hotel had geen restaurant. Nadeel van de aankomst op zondag is dat veel restaurants zondagavond dicht zijn, maar gelukkig was één restaurant in Kientzheim wel open, en konden we nog het laatste tafeltje reserveren.

De volgende dag ging de wandeling via Kaysersberg, Chapelle d’Alexis en Freland naar Lapoutroie. We verlengen de route iets door vanaf Kaysersberg via het chateau via mooie bospaadjes direct omhoog te lopen en niet de onverharde weg die directer liep. Zo werd de route 22 i.p.v. 20 km, met 850 hoogtemeter, waar we ruim 5 uur over deden. Het hotel in Lapoutroie was prima, en na een wat regenachtige dag was een duik in zwembad en opwarmen in de sauna heerlijk.

Wandeldag twee vervolgden we onze wandeling door de bossen richting Le Bonhomme. De route ging richting Gran Bouzard (1.224m), maar zou vlak ervoor afbuigen. We kozen ervoor om deze top wel te beklimmen en direct ook de petit Bouzard en via de GR532 heen en groene driehoekjesmarkering (de zgn. “sentier horizontale”) terug. Dit was 11 km extra, waardoor het met de oorspronkelijke 14km erbij een lange dag van bijna zes uur lopen met 1.050 hoogtemeters werd. De dag begon met zonnig weer, maar eindigde in mist en koude wind, vooral op 1200m hoogte erg frisjes. Maar het hotel in Le Bonhomme was erg mooi, vooral omdat we in complex aan de achterkant zaten met hele mooie ruime kamers. En weer was er een zwembad en hele mooie en grote sauna om op te warmen.

De derde dag deden we het rustig aan, en hielden een aantal lange pauzes in ’t zonnetje om zo te genieten van het eindelijk mooie weer. De oorspronkelijke route langs Lac Blanc en Lac Noir zou 18km bedragen, maar met een extra rondje om het laatstgenoemde meer werd het 20km en 900 hoogtemeters. Het hotel in Orbey had een goed restaurant, maar was verder wel wat gedateerd. Het zwembad dateerde uit de jaren tachtig, en zag er duidelijk nog zo uit. Maar we trokken er slechts enkele baantjes in het wat koude water, maar dat was op deze zonnige dag niet zo erg.

Dag vier naar Labaroche zou maar 11km zijn. We schatten dat we er dan binnen 3 uur zouden zijn, dus verlengden we de route met een afdaling de volgende vallei in: richting Gunsbach en weer omhoog. Door ook de Grand en Petit Honnack mee te pakken werd de route 23km en ruim 1.200 hoogtemeters. Zo waren we ruim 5 uur onderweg naar het een beetje in “the middle of nowhere” gelegen hotel. Maar het hotel was wel heel mooi, en de nieuwe spa superluxe.

De laatste dag ging het naar hotel de L’Ange in Niedermoschwier, vanaf daar zouden we weer naar onze auto gebracht worden voor de terugreis naar NL. Maar omdat de wandeling – via Trois Epis en Turckheim – maar 12 km was, waren we voor 12uur al in Niedermoschwier. We zijn toen over twee pasjes naar Kientzheim gelopen en hebben daar onze auto vast opgepikt. Toen we in het hotel aankwamen vroeg de gastvrouw direct of we direct of volgende dag onze auto op wilden halen. Toe we uitlegden dat we al doorgelopen waren en de auto al bij ons waren, was ze verbaast over de enorme afstand die we gelopen hadden. Wij vonden de 14km (met 600hoogtemeters) extra het wel meevallen. Maar ja, we waren natuurlijk al goed ingelopen en met alleen een dagrugzak valt het wel mee.


Al met al was het een heerlijke vakantie, en voelde het wel erg luxe door de mooie accommodaties, heerlijke eten, bagagetransport. Dus echt een aanrader. Als je via de ANWB boekt (we kwamen enkele landgenoten tegen die dat gedaan hadden) heb je op enkele dagen een rustdag, wat erg fijn is om een rondwandeling te maken, maar let wel op dat er vaak in de dorpjes – behalve wandelen – weinig tot niets te beleven valt (behalve in/rond Kaysersberg dan).

One thought on “Luxe wandelen in de Elzas

  1. Pingback: Alsace (Elzas) | WijnWeblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s